Uførereformen 2015

Av | 1. februar 2019
Uførhet er ikke bare fest og moro
Uførereformen får mange konsekvelsner

Da den nye Uførereformen kom i 2015 og «uførepensjon» fikk det litt mindre verdige navnet «uføretrygd», fikk alle på uføretrygd en høyere brutto trygd – og samtidig skulle trygden skattlegges som vanlig inntekt. Dette skulle gjøre det lettere å kombinere trygd og arbeide, for de som hadde mulighet til det. Høres fint ut.

Jeg har uføretrygd som følge av en yrkesskade (selv om NAV ennå ikke vil innrømme det, les her). Da uførereformen slo inn, resulterte det i over 3000,- kroner mindre NETTO pr. måned for min del. Ja, mer brutto trygd, men mye høyere skatt. Jeg har hørt fra flere av «mine» (skadde soldater) som opplevde tilsvarende. Og nå, med høyere brutto inntekt, da kunne jeg ikke søke om lavere barnehagesats heller. Vel, jeg har ikke klaga veldig mye over dette (litt, bare 😉 ) – jeg er takknemlig for å bo i et land der man blir ivaretatt – MEN: denne uførereformen fikk konsekvenser på langt flere måter og langt verre for mange.

Hvorfor bråke om dette nå, da?

Grunnen til at jeg i dag følte for å skrive om dette, var et blogginnlegg jeg kom over fra SV-politiker Ivar Johansens blogg, «Mann med Downs Syndrom, 55 år, trues med utkastelse fra kommunalt bofellesskap«. Her leser vi om 55-åringen med Downs syndrom som fikk husleia fra Oslo kommune økt fra 8000,- til 13000,- pr. mnd. Jeg skal ikke gå innpå denne saken, da du kan lese den selv, men det jeg biter meg merke i, som er relevant til uførereformen er hva bydelen forklarer.

Uførereformen i 2015 ga personer med uførepensjon et løft inntektsmessig, men så lenge Husbankens bostøtteregler ikke følger opp, er situasjonen dessverre blitt slik at svært mange rett og slett har for høy inntekt til å kunne få bostøtte. – Oslo kommune

Her har altså høyere brutto inntekt resultert i at denne mannen ikke kan søke bostøtte. Hvilke flere konsekvenser? Vel, jeg skrev over her om muligheten for redusert barnehagesats som forsvinner grunnet høyere bruttoinntekt. Hva mer? Jo, høyere inntekt gjør at du ikke kan søke ettergitt studielån. Kjedelig å drive betale studielån når man ikke fikk brukt studiene sine pga. sykdom/skade. Nå er jeg for at man skal betale sin gjeld, men poenget er at å vise hvor galt uførereformen kan slå ut.

Det verste er at dette er jeg overbevist om at politikerne hadde tatt med i sine kalkyler. Dette var momenter som inngikk i sparekniven deres!

Jeg vet at for meg så ble de 3000,- mindre netto pr. mnd. tungt å leve med. Og jeg er privilegert med eget hus, ikke veldig mye gjeld og verdens beste sønn 🙂 Godt jeg har popstjernekarrieren min, som sikkert tar av snart. Any minute, now 🙂

Liked it? Take a second to support Han Jøran on Patreon!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *